"Restoran Vlašić - odmor"
"Zdrava i tradicionalna hrana iz naše kuhinje"

Nema ljepšeg mirisa u bosanskoj kuhinji od mirisa koji se širi dok se u kuhinji peče pita, hljeb, pogače i različita peciva. Gotovo sve seoske i gradske sredine u BiH imale su svoje vlastite recepture i naprosto su se takmičile u postizanju ljepšeg okusa, ugodnijeg mirisa, mehkoći, izgledu.

U bošnjačkoj kuhinji pite se smatraju prijelaznim jelima i prave se na 1001 način. Pite se smjenjuju s dolmama, ćevapima i sličnim jelima i neizostavne su u svakodnevnoj ishrani. Mogu biti slane, poluslane, kisele i slatke. Iako su najpoznatije burek-pite, sirnice, zeljanice, tikvenice, krompiruše... pite se prave, takoreći, od svega.

Sva ova i druga tradicionalna jela možete kušati u našoj kuhinji. Ponosni samo da pripremu ove hrane radimo po recepturi naših nana i kao takva je brend našeg seoskog domaćinstva.

Dovoljno je reći "dolma" i svako ko poznaje bošnjačku tradicionalnu kuhinju sjetit će se mnogih ukusnih jela u kojima su povrće i mljeveno meso glavni sastojci. Istraživači kuharskih tradicija BiH došli su do zaključka da su dolme u naše krajeve pristigle sa Orijenta. Najpopularnije dolme u bosanskoj kuhinji su punjena paprika, punjena tikvica, punjeni luk (sogan dolma), punjena rajčica, japrak (punjena vinova loza ili raštika) te sarma (punjeni listovi kiselog kupusa).

Slatka jela Bosanska tradicionalna kuhinja obiluje slatkim jelima. Neka od njih su:

 Tufahije – kuhane jabuke punjene orasima i šlagom;

 Baklava – lisnato tijesto punjeno orahsima, natopljeno šećernim sirupom ili medom;

 Ružica – slična baklavi, ali se peče u malim rolnicama;

 Hurmašica – tijesto u obliku hurme, natopljeno slatkim sirupom;

 Sutlijaš – slatko jelo od riže;

 Tulumbe – prženo testo zaslađeno slatkim sirupom;

 Kadaif – tanko i vlaknasto tijesto, zaslađeno slatkim sirupom;

 Halva – slatko jelo od brašna, šećera i masnoće;

 Jabukovača – kolač od tijesta punjenog jabukama;

 Lokumi – suhi keksi;

 Šljivopita – kolač od šljiva, brašna i šećera;

 Gurabije – suhi kolači;