Open/Close Menu Seosko domaćinstvo

ŽELITE VIŠE INFORMACIJA?
KONTAKTIRAJTE NAS »

Neplanske ture su najljepše. Imali smo poklon vikend u Seoskom domačinstvu “Vlašić odmor”, a kako je najavljeno loše vrijeme ubacili smo u gepek gojzerice i odjeću za planinarenje, onako za svaki slučaj.

Nije bilo puno hladno, i čak se mjestimično vidjelo plavo nebo. Na brzinu smo se spakovali iznajmili “Quad motore” i odlučili za posjetu vodopadu Ugrić. Za vodopad smo čuli, ali o njemu nismo imali nikakvih informacija, nismo “proguglali” slike, ama baš ništa.

Čak ni put nismo znali, pa smo na mobitelu otvorili Google maps, i odlučili da po satelitskom snimku tražimo najbolji prolaz kroz šumu sjeverno od Babanovca. Krenuli smo od hotela Blanka, prošli kroz naselje pored hotela Pahuljica i Pansiona Vlašić ski, i onda se kod zadnje kuće spustili u usjek.

Nastavili smo dalje šumskim putem u pravcu sjevera. Odmah na početku smo morali pažljivo preći preko potoka koji je presjecao put. Poslije par stotina metara izašli smo iz šume na mali brežuljak koji je bio prekriven mladim crnogoričnim stablima. Na tom dijelu put se, moguće zbog snijega, skoro nije nikako vidio, pa smo išli nekako “napamet” tražeći najbolji prolaz između malih borova.

Počeli smo se polahko spuštati ka rijeci Ugar. Zbog velike količine istopljenog snijega huk vode se čuo već iz daleka. U momentu kad smo stigli do rijeke, i vidjeli veliku količinu mutne vode, zabrinuli smo se da nećemo moći preći na drugu stranu.

Ipak, nekako smo pronašli mjesto gdje se moglo preći preko potoka, i odmah iza slijedećeg drveta ugledali drveni mostić kojim smo se prebacili na drugu stranu Ugra. Od tog mjesta je sve uzvodno bilo ograđeno žutim trakama sa natpisom “Mine”. Srećom, mi više nismo ni morali silaziti sa puta, koji nas je poslije nekih 20-ak minuta bezbjedno doveo do našeg cilja.

Stigli smo do vodopada, visokog petnaestak metara. Velika količina vode se uz jaku huku obrušavala u ponor. Zbog vlažnog tla i snijega nije imalo smisla silaziti pod vodopad. Pored toga zbog velike količine vode kompletno područje ispod vodopada je bilo prekriveno izmaglicom od sitnih kapljica vode.

Tura je izuzetno lagana i pogodna za laganu vožnju . Nažalost staza, barem ova kojom smo mi išli nije markitrana, ali i pored toga orijentacija nije neki veliki problem te vjerujemo da će ovo biti jedna od tura koju ćete ubrzo provozati.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

  
Proudly powered by Barsellum