Open/Close Menu Seosko domaćinstvo

ŽELITE VIŠE INFORMACIJA?
KONTAKTIRAJTE NAS »

Nema ljepšeg mirisa u bosanskoj kuhinji od mirisa koji se širi dok se u kuhinji peče pita, hljeb, pogače i različita peciva. Gotovo sve seoske i gradske sredine u BiH imale su svoje vlastite recepture i naprosto su se takmičile u postizanju ljepšeg okusa, ugodnijeg mirisa, mehkoći, izgledu.

U bošnjačkoj kuhinji pite se smatraju prijelaznim jelima i prave se na 1001 način. Pite se smjenjuju s dolmama, ćevapima i sličnim jelima i neizostavne su u svakodnevnoj ishrani. Mogu biti slane, poluslane, kisele i slatke. Iako su najpoznatije burek-pite, sirnice, zeljanice, tikvenice, krompiruše… pite se prave, takoreći, od svega.

Sva ova i druga tradicionalna jela možete kušati u našoj kuhinji. Ponosni samo da pripremu ove hrane radimo po recepturi naših nana i kao takva je brend našeg seoskog domaćinstva.

Dovoljno je reći “dolma” i svako ko poznaje bošnjačku tradicionalnu kuhinju sjetit će se mnogih ukusnih jela u kojima su povrće i mljeveno meso glavni sastojci. Istraživači kuharskih tradicija BiH došli su do zaključka da su dolme u naše krajeve pristigle sa Orijenta. Najpopularnije dolme u bosanskoj kuhinji su punjena paprika, punjena tikvica, punjeni luk (sogan dolma), punjena rajčica, japrak (punjena vinova loza ili raštika) te sarma (punjeni listovi kiselog kupusa).

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

  
Proudly powered by Barsellum